Blackjack i film –- läs om de bästa blackjackfilmerna

Få inspiration till ditt eget spelande från vita duken – här är tre filmer där blackjack spelar en betydande roll:

The Gambler (USA, 2014)

Driven av sin livsfilosofi att antingen ha allt eller inget finner sig litteraturprofessorn Jim Bennett svårt spelberoende. Han blir skyldig 240,000$ till den ljusskygge spelklubbsägaren Lee, som ställer honom inför en veckas tidsfrist för återbetalning eller döden. Dessutom är han skyldig 60,000 dollar till spelhajen Baraka. Efter att ha funderat på att låna pengarna av en spelhaj ber han till slut om hela summan av sin mamma, varpå han åker till ett casino i sällskap med Amy, hans favoritelev tillika en stor skrivartalang, och spelar upp allting.

Denna film, regisserad av Rupert Wyatt, är baserad på en tidigare film utgiven 1974 under samma namn och berör ämnen som pengar kontra frihet och vilka omständigheter som gör att det ena blir mer värt än det andra.

21 (USA, 2008)

Denna fascinerande film, under regi av Robert Luketic, är inspirerad av den sanna historien om sex studenter vid MIT som tränades till att bli specialister i att räkna kort. Huvudpersonen, Ben Campbell, är en begåvad student vars skarpsinne för matematik upptäcks av en lärare som håller på att sätta ihop ett topplag av matematikstudenter i syfte att vinna turneringar. Till en början är Ben tveksam, men möjligheten att vinna pengar för att finansiera hans kommande medicinstudier väger till slut över och han går med i laget.

På helgerna åker teamet till Las Vegas för att spela. Ben fascineras snabbt av den flärdfulla livsstilen och imponerar på lagkamraten Jill och de två inleder en romans. Hans framgång väcker avundsjuka hos en annan lagkamrat, Fisher, som till slut fryses ut ur laget. Spelandet tar snabbt överhanden för Ben och såväl studierna som det sociala livet blir lidande, och överväldigad av detta begår Ben ett misstag som kostar honom – och professorn – 200,000 dollar. Filmen ger en inblick i spelvärldens kontraster och fick allmänheten att bli fascinerad av korträkning – en konst som sägs bero mer på träning än medfödd talang.

Rain Man (USA, 1988)

Denna fyrfaldigt Oscarsbelönade historia regisserad av Barry Levinson berättar om den cyniske unge spelaren Charlie Babbitt, som efter att hans pappa dött går miste om ett arv som istället tilldelas hans dittills okända bror, Raymond. Raymond har autism men är en savant vilket innebär att han har extremt detaljerat minne men sällan visar känslor. Charlie försöker att få kontroll över broderns pengar och efter att ha kidnappat honom från det mentalsjukhus där han bor ger de sig iväg på en lång bilresa mot Los Angeles eftersom Raymond är flygrädd. Under resan lär Charlie känna Raymond bättre och får reda på att han har extremt sifferminne och i princip är en levande miniräknare. De två åker till Las Vegas där Charlie, genom att räkna kort i en blackjack-variant med sex kortlekar, vinner en stor summa pengar. När de kommer fram till Los Angeles blir Charlie erbjuden 250,000 dollar – under villkoret att han bryter kontakten med sin bror för evigt.