21
 

Blackjack har haft mer än bara ett namn då länge man känt till dess existens. Förutom blackjack så har den hetat både 21 och 31. Man har kunnat spåra kortspelet ända till början av 1600-talet då det nämndes i böcker av den spanska författaren Miguel de Cervantes, men då kallades spelet för 31. Det var först hundra år senare som spelet gick under namnet 21, och det dröjde inte länge förrän termen blackjack dök upp.

foto

Namnbyte och historia

Det var franska kolonister som tog med sig spelet till Nordamerika, vilket resulterade i att spelet spreds. Eftersom det visade sig att spelet snabbt fick fotfäste i USA så började man använda sig av bonusar i spelet, och en av dessa bonusar kallades för blackjack. Denna bonus kunde man aktivera om man lyckades få en kombination av en svart knäckt - det spelade ingen roll om det var klöver eller spader - och spader ess. Lyckades man aktivera den så fick man 10 gånger sin insats. Inte alls så dåligt för en sådan tidig bonus. Den togs med tiden bort ur spelet igen, men själva namnet levde kvar och är idag ett mycket älskat och populärt spel på casinon.

Spelets funktion

Blackjack är som sagt ett spel som fokuserar på siffran 21. Syftet är ju att ta sig så nära den summan som möjligt utan att bli vad man kallar för "tjock". Att bli tjock innebär att man har fått 22 eller mer. Man ska alltså sikta på att ta sig så nära som möjligt, men inte över. För övrigt så måste man ha bättre kort än vad dealern har.

De kort som man säger är klädda, det vill säga knektar, damer och kungar, är värda 10. Ess, å andra sidan, är värd 11 eller 1. De andra korten är värda just det numret som de representerar. Lyckas man få 21 med sina två första kort så får man vad som kallas en Blackjack, och då får man 1,5 gånger insatsen. Det är alltså en ganska så stor skillnad på vad det originalet blackjack gav. Om dealern också får blackjack så gäller dock inte det ovannämnda. Om dealerns första kort är ess och spelaren får blackjack så kan spelaren bestämma sig för att ta "jämna pengar", vilket innebär med andra ord att man får en vinst som är lika stor som den summa som satsades.

Om både dealern och spelaren lyckas få 17, 18 eller 19 så vinner dealern, och om de båda har 20 eller 21 så blir det oavgjort. Spelaren får då ingen vinst, men blir heller inte av med sin insats. Reglerna är alltså rätt så enkla att förstå. På grund av spelets popularitet så skrevs det böcker under 1900-talet som diskuterade olika strategier, vilket resulterade i att reglerna ändrades under en tid. De ändrades dock tillbaka till hur man känner till dem idag efter att man insåg att informationen i böckerna var för svår att ta till sig.